Smaragdzöld tojásokat rejt a borsodi emufarm

Megosztás

Egyesek szerint az emutojás a hosszú élet titka és nem ez az egyetlen előnye a hatalmas madár tenyésztésének.

Már régóta tudjuk, hogy az emu tojása ehető, sőt a fogyasztói szerint kifejezetten finom, kiadós és egészséges, ráadásul az elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet. Az emutojást véletlenül sem tudjuk összekeverni a szinte minden háztartásban megtalálható tyúktojással, hiszen hatalmas, rücskös felületű és gyönyörű zöld színben pompázik.

Az Ausztráliában őshonos emu a világ legnagyobb madarai közé tartozik és néhány éve egyre többen foglalkoznak az óriási madár tenyésztésével Magyarországon, sőt Borsodban is.

Tóth Viktor négy éve foglalkozik a különleges tollasokkal. Berentei farmján az emuk mellett az itthon jóval ismerősebb birkák, kecskék, disznók és pónilovak is otthonra találtak.

Az Index munkatársa meglátogatta a rendhagyó farmert borsodi gazdaságában és többek között az is kiderült, hogy az emutojásból pontosan 52 nap után kelnek ki a csibék és néhány hét elteltével a kifutóba kerülnek.

Aki a fényképek láttán kedvet kapott a méretes madár tenyésztésére, annak van egy jó hírünk. Az emunak Európában nincs ismert betegsége, ráadásul a klasszikus baromfi betegségekkel szemben nem érzékeny, így oltani, gyógyszerezni sem kell, gyakorlatilag “vegyszermentesen” felnevelhető. Ennek ellenére mielőtt belevágunk ebbe az egzotikus vállalkozásba, érdemes böngészni a szakirodalmat.

Index.hu

A farm, ahol smaragdzöld színű a tojás Tóth Viktor négy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy nem szeretne beállni a hétköznapi állattartók sorába, ezért emukat kezdett tenyészteni. A Borsod vármegyei…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek